Пропускане до съдържанието на страницата

Заместник-кметът Иван Григоров присъства на откриването на изложбата от Националния конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика

сряда, 12 април 2017

Вчера в Художествената галерия се състоя официалното откриване на изложбата, посветена на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“. Присъстваха Даниела Ялъмова - Генерален представител на „Алианц България” – Русе; г-н Йордан Ялъмов - управител на Бизнес център Русе на Алианц Банк; г-жа Адриана Мешкова - куратор на „Алианц България”. На събитието с приветствие се включи заместник-кметът на Община Русе Иван Григоров, който пожела пожела здраве, вдъхновение и още много успешни инициативи и връчи поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов, в който се казва:

„Щастлив съм, че именно в Русе се състои първата от регионалните изложби в страната и вярвам, че този старт ще донесе много успехи на организаторите и всички участници. С това прекрасно събитие насърчавате и съхранявате съвременното българско творчество“.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 година със съдействието на Съюза на Българските Художници (СБХ). Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата и представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Съгласно регламента в продължение на две календарни години (2017-2018) на територията на страната съвместно с регионалните групи към СБХ, се провеждат поредица от регионални изложби в градовете – Русе, Сливен, Ловеч, София, Стара Загора и Добрич. Допуснатите русенски автори са 58. Творбите се оценяват от компетентно жури, различно по състав за всяка от шестте представителни изложби - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата, което присъжда по една награда за всеки от разделите живопис, скулптура и графика. В края на 2018 г. в София се провежда заключителната изложба – конкурс, по време на която се връчват Големите награди на Алианц България.

 По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс е един от малкото у нас, който прави пространен и обективен преглед на съвременното българско изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в страната.

Изложбата в Русе ще продължи до 3-ти май 2017 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/