Пропускане до съдържанието на страницата

Започна фестивалът „ЗЕЛЕНИЯТ ЛЪЧ - кино за природата и хората“

събота, 29 октомври 2016

Във Възрожденско читалище „Зора“ официално беше открит Фестивал „ЗЕЛЕНИЯТ ЛЪЧ - кино за природата и хората“. Събитието се организира от Туристическо дружество „Приста“ и Национална федерация за алтернативно кино - група РУСЕФИЛМ с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН - социален проект на Еконт, в рамките на конкурс „Знание и растеж“.

На откриването на фестивала присъстваха председателят на туристическо дружество „Приста” Сашо Попов, президентът на Федерация „Алтернативно кино“ Владимир Илиев, както и експертът „Програми и проекти“ в Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Десислава Василева. 

 „Организирането на този фестивал е една наша стара идея“, сподели Сашо Попов. Той подчерта, че е важно да се осъзнае вредата, която човек нанася на природата и да се предприемат необходимите мерки. Водени от желанието си да популяризират тази тема, от ТД „Приста“ се обръщат към Федерация „Алтернативно кино“ с предложение за зеления фестивал.

„Много отдавна участваме в конкурси за екологични филми и много се зарадвахме на идеята“, сподели президентът на Федерацията Владислав Илиев. „Целта е не само да гледаме красиви пейзажи, но и да обърнем внимание на сериозните проблеми на природата”, каза той.

Фестивалът беше открит с прожекция назнаковия за русенци филм „Дишай“.На 29 и 30 октомври ще бъдат показани филми на автори от Русе, София и чужбина на тема природата и хората - в конфликт или в хармония. Зрителите ще научат за успешни зелени практики и щадящ туризъм, за русенски еко и туристически инициативи по дунавските острови и в планината, за богатствата на ПП Русенски Лом и пещерата Орлова чука.

Освен прожекциите, фестивалът включва и две срещи-дискусии на еко и кино теми, както и награждаване на млади участници в кино заниманията на тема Русе, природа и архитектура.

ПРОГРАМА

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/