Община Русе действа по план за справяне с COVID-19, съгласуван с РЗИ, Областния щаб и главния държавен здравен инспектор

петък, 31 юли 2020

Временно изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Енчо Енчев категорично опроверга изказването на русенския депутат от ПП ГЕРБ Светлана Ангелова, че ситуацията в Дом „Възраждане“ е била подценена и това е довело до разпространение на заразата. "Налице е ръст на заразените в национален мащаб. Нови заболели има и в дом за възрастни хора във Варна, както и на много други места", заяви Енчо Енчев.
Той подчерта, че действията на Община Русе, социалните работници и персонала на дома са съгласувани със спуснатите от РЗИ и Министерството на здравеопазването заповеди, препоръки и мерки. 
В момента никой не може да осигури напълно стерилна среда. 
Ресорният заместник-кмет по кризата с COVID-19 напомни, че дори и под карантина, общинското ръководство е работило активно по 10 часа на ден и обвиненията за неглижиране на проблема са неуместни.
Енчо Енчев благодари за готовността да бъде изпратен медицински персонал в помощ на Дом „Възраждане“. 
Всички хора от дома имат ежедневни визитации от лекари, взети са задължителните мерки за предпазване и дезинфекция. 
"Нормално е да има притеснение в създадената ситуация, но не и напрежение сред обслужващите социалното заведение", заяви заместник-кметът на Русе.
Новите положителни проби в дома към момента са 12 от 51 тествани обитатели, като те са с лека симптоматика и ще бъдат отделени под карантина.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/