Пропускане до съдържанието на страницата

Музиката среща българското изобразително изкуство по непознат начин в Русе

сряда, 01 март 2017

По повод предстоящия фестивал „Мартенски музикални дни“ и отбелязването на четиринадесет годишно партньорство, Обединена българска банка представя своята изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“ в Русе. Най-ценните експонати от Колекцията на Банката ще бъдат показани в крайдунавския град от 10 до 26 март в Доходно здание (пл. „Свобода“ 4). Откриването на изложбата съвпада с откриването на престижния международен фестивал.

Посетителите ще видят в експозицията няколко картини, чиято история е свързана с този забележителен крайдунавски град. Кирил Станчев пресъздава залез край брега, в близост до къщата на художника. За Марко Монев и Николай Русчуклиев това е мястото, където  предпочитат да живеят и творят. Роденият и работещ в Русе Антоний Софев е представен с  „Балада“ и „Зимно слънце“ – градски пейзаж, в чийто център е Доходното здание.

„НЕ/ПОЗНАТИ“ включва произведения, създадени главно през 30-те години на XX век., както и творби от 70-те, 80-те и 90-те години – на живописци и графици, които активно работят през този период.

Амбициозната програма на Банката е след Русе експозицията да обиколи още 9 български града – родните места на познати автори, и да покаже техни непознати творби на съгражданите им.

Творбите от Колекцията, както и предмети на банковото дело могат да бъдат разгледани и на официалния сайт на Колекцията: www.ubbcollection.bg.

В чест на международния фестивал „Мартенски музикални дни” ОББ организира и специална игра на официалната си Фейсбук страница с музикални загадки – откъси от избрани класически произведения. Играта ще протече в рамките на една седмица, като всеки ден в периода от 9 до 13 март феновете на страницата ще могат да отговарят на поставените загадки. Петима от участниците в онлайн играта ще спечелят награда.

Част от мотото на Обединена българска банка в годината на техния 25-и юбилей е да бъдат иновативни, но и да продължат да поддържат ценните за тях български традиции. ОББ насърчава развитието на българската култура, битие и изкуство през всички тези години – от Празниците на изкуствата „Аполония“, Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала „Сцена на кръстопът“ до настоящата инициатива „Мартенски музикални дни“.

В изложбата са включени 47 произведения на 38 автора, сред които са Веско Велев, Златьо Бояджиев и Радомир Мандов.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/