115 години от рождението на Елиас Канети

събота, 25 юли 2020

Днес се навършват 115 години от рождението на известния нобелов лауреат, роден в Русе, Елиас Канети. В.и.д. кмет на Община Русе и зам.-кмет по хуманитарни дейности Енчо Енчев поднесе цветя пред бюст-паметника на известния балетрист и драматург на ул. „Славянска“ в града.

Енчо Енчев връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе на председателя на международното дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова. „Благодарение на съвместните усилия на членовете и сътрудниците на дружеството и отдадеността на Международното настоятелство паметта на нобеловия лауреат, роден в Русе, е съхранена“ се казва в него.

Специално по повод годишнината от рождението на писателя в Русе дойдоха Тимо Кьостер, който е първият културен мениджър на Австрийската библиотека „Елиас Канети“, и Лотар Яшке от австрийското посолство, който посещава Русе за 56-и път.

Тържествата и честванията по повод годишнината на Елиас Канети се отлагат за 15 и 16 октомври тази година. Планирани са концерт на известните виенчани „Мориц Вайс Клезмер Трио“, както и литературни четения.

Членовете на управителния съвет на международното дружество Елиас Канети получиха уверение от в.и.д. кмет Енчо Енчев, че Община Русе ще съдейства за провеждането на всички предстоящи културни събития.

След поднасянето на цветята пред бюст-паметника присъстващите си припомниха любими цитати от творчеството на Канети и се подредиха за своеобразна „семейна снимка“ пред паметника на известния писател.

Елиас Канети е български белетрист, есеист и драматург от еврейски произход, роден в Русе. През 1981 г. получава Нобелова награда за литература за цялостното си творчество.

Влияние над него и творчеството му упражняват критикът Карл Краус, също Франц Кафка, Георг Бюхнер и психоаналитичната школа на Зигмунд Фройд. Основни теми в творчеството на Канети стават смъртта и агресията. Тези идеи той въплъщава в пиесите си „Сватба“ (1932 г.) и „Комедия на суетата“ (1934 г.). През 1935 г. писателят публикува създадения още през 1931 г. единствен свой роман „Заслепението“, който остава незабелязан от критиката и е преоткрит едва в годините след Втората световна война.

По време на първата международна конференция, посветена на творчеството на писателя, проведена през 1992 г. в България , в Русе се създава Международно дружество Елиас Канети, През 2005 г. е учредява националната литературна награда „Елиас Канети“. Сред най-известните му цитати е „Всичко, което по-късно преживях, се беше случило вече в Русчук“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/