Община Русе

Общински Младежки дом (ОМД) - Русе е основан през 1996 г. като общинска структура и не-политически център за укрепване на социалните контакти и духовни връзки между младите хора. ОМД  Русе организира обучения по различни теми, използвайки иновативни интерактивни методи, които се провеждат в ОМД или в русенските училища, а от две години и на територията на област Русе. На територията на ОМД има клубове за неформално образование в областта на европейското развитие и младежка мобилност, екология и спорт и др. С подкрепата на Младежки дом в Русе вече четвърта година работи Младежки парламент.

Младежки дом Русе предоставя информация и консултации на младите хора в областта на европейските младежки програми и доброволчество.  ОМД е част от европейската информационна мрежа /Евродеск точка/. Информационен и консултантски център за младежи е открит на територията на ОМД Русе. Младежкият център работи по европейски програми и доброволчество и е акредитирана организация по европейска доброволческа служба.

В сферата на културата и изкуството ОМД развива различни клубове – клуб за модерен балет, хип-хоп група, кей-поп груп, народни танци, театрално студио, хорова студия, литературен клуб, клуб за приложни изкуства, у-шу, шах клуб, развива фестивална дейност. Участва в международни събития.

 

Клубове за неформално образование

Клуб за приложни изкуства "ПАЛИТРА"

         

Клубът съществува от 2008 годинa. В него участват деца и младежи на възраст от 8 до 17 години. В работата си те използват разнообразни графични и живописни техники. Младежите рисуват върху коприна и стъкло, изработват колажи, сътворяват картини от семена, учат се да рисуват икони. С произведенията си младежите от клуба участват на различни национални и международни конкурси,  както и в международни срещи и обмени.

Клуб по шах  

Клубът е създаден през 2003 година от Румен Раев. Ръководител на клуба е неговия син - Ростислав Раев, който работи и обучава деца от всякакви възрасти. Подготвят се участници за регионални, национални и европейски първенства по шах. Клубът има ежегодно многобройни награди , като само за изминалата година има спечелени над 25 първи места от участия в различни състезания.

Спортен клуб "Калагия"

Клубът е член на Българската Федерация по Ушу; Член на Европейската Федерация по Тайчи и Чигун / TCFE/; Над 900 медала от национални и международни състезания

Извършва дейности като развива УШУ и Тайчи - спорт на бъдещето и древно китайско изкуство на себеусървъшенстването, здравето, младостта и дълголетието. В програмата е включено изучаването на: китайски език и театрално изкуство - пантонимата.

Организира и участва в национални и международни събития свързани с Китай, китайската култура, българо-китайските приятелства и делови взаимоотношения. Основната цел е усъвършенстване и хармонизиране на тяло, психика, ум, дух и възпитаване на добродетели чрез практикуване на бойните изкуства. Ръководител на клуба е Мария Неделчева. http://www.kalagia.org/bgindex.html

Клуб „Евродеск“

Представлява част от международна младежка информационна мрежа в Европейския съюз. Създават се  контакти с  младежи, учители и специалисти  от страната и чужбина за събития, срещи, работни лагери, обучения и др.

Клуб „Училище за театър“

Създаден преди години и обновен през 2014г. с ръководител Йовко Кънев. Участват деца и младежи на възраст от 8 до 19г.  В клуба се занимават с актьорско майсторство,  изучават художествено слово, техника на говора, сценично поведение. В момента младите актьори се подготвят за участие в ученически театрален фестивал.

Клуб „ Доброволец “

Клубът обединява младежи , които искат да участват в различни доброволчески кампании в страната и чужбина.

Клуб „Младежки парламент”

Включва представители на средните училища в Русе и има за цел да бъде представителен орган на младите хора в град Русе. Работи съгласно Ревизираната европейска харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите и бялата книга за младежта.  Младежите осъществяват проучвания и анкети, реализират кампании, инициират кръгли маси и дискусии, провеждат срещи с представители на властта. Членовете на младежкия парламент участват в национални срещи на младежките парламенти.

III. Култура и изкуство – Общински Младежки Дом Русе развива дейности в сферата на културата и изкуството, като има за цел да развива таланта на младите хора и да осмисля свободното им време. Ние развиваме различни състави и групи и организираме, конкурси, фестивали и турнири. Ръководители на съставите и клубовете в ОМД са професионалисти с опит.

Балет  „Импулс”

Танцово студио „Импулс” е създадено към Общински младежки дом Русепрез 2001г. Работи с деца и младежиот 5 до 25 год., в областта на характерните, народни и модерни танци. Целта на студиото е да провокира интереса у младите хора към танцовото и изкуство и да запълва и осмисля свободното им време. „Импулс” има богат репертоар от модерни, класически, характерни и народни танци. Подготвя и представя цялостни спектакли, концерти, развлекателни програми. Участва в национални и международни проекти и фестивали у нас и в чужбина.

Носител на е на много награди на местни и международни конкурси. Едни от които са награда за хореография, множество първи места на Международен конкурс в гр. Каракал. През 2014г. печелят първи мяста в конкурси в Гюргево и Каракал, Румъния, както и на традиционния русенски конкурс „Танцуваща река”. Ръководител и хореограф на състава е Петя Бонева.

Фолклорно танцово студио „Зора”

Създадено  през октомври 2008 година с ръководител Мъгърдич  Карекинович Астхигян.
Съставен от ученици  от ПГИУ „Елиас Канети” и ОУ „Братя Миладинови”, както и бивши възпитаници на ръководителя, които отново танцуват.  С подкрепата на Младежки дом още през първата година от основаването си съставът вече е в Унгария, където показва красотата на българския танц и музика, намира нови приятели и изучава техните танци.
На конкурса „Златната гега-2011” в гр.Котел печели трета награда за изпълнение и специалната награда на Община Котел, която се дава за първи път  на състав- гост.
През 2012 година - месец март следва участието в конкурса „Орфеево изворче” в град Стара Загора, където съставът печели първо място в своята възрастова група и  „Златната лира на Орфей”. Заедно със старозагорската награда, съставът ни влезе и в ефира на Българска национална телевизия, която отрази успеха и цялостната ни дейност. Съставът се отличава с участия и турнета в чужбина: Унгария, Румъния, Турция, Австрия, както и конкурси в страната. ФТС „Зора” участват в Коледното надиграване и Великденското хоро.

Вокално студио "Приста"

Студиото е най-новата формация към ОМД. Основано е през 2014г. от Доротея Бальовска. Във вокалното студио участват деца и младежи от различни възрасти, насочени в областта на естрадното пеене и модерното поп звучене. Вокално студио „Приста” подготвя, както солови изпълнители, така и групи за участия в конкурси, фестивали и концертни изяви. До момента студиото е имало един самостоятелен концерт, с участието на известни млади изпълнители от цяла България, включили се в най-различни музикални формати, както и няколко съвмести участия с други клубове към ОМД.

CAPSTARS 

Групата е основана през 2013г., като основният стил танци са т.нар. кей-поп. Момичетата от Кепстарс представят и специфични танци на корейска и азиатска музика. Участвали са в международен конкурс " Танцуваща река", на който спечелиха 3-то място, на Международен конкурс в гр.Каракал – Румъния отново с награда 3-то място. Те продължават да участват в различни изяви и конкурси и да ни изненадват с нетрадиционния си стил.

Хор ,,Св. Георги Победоносец"

Хорът е създаден през 1993 година, а през 2001 г. е привлечен към Оперно-филхармонично дружество Русе, където основава ,,Детско-младежка хорова студия”. Хоровата студия поддържа богат стилово-разнообразен репертоар и специално място отделя на източно-православната музика. Хорът е носител на 5 златни медала от последователно участие в Националния конкурс ,,Oрфеева дарба” София, удостоен е с грамоти, дипломи, плакети,  две специални награди от министъра на отбраната на България. През 2014 г.  хорът спечели втора награда на международния конкурс в гр. Неерпелт / Белгия. Осъществени са концертни турнета в: гр.Гюргево-Румъния, два пъти в Будапеща-Унгария, Линц-Австрия, Солун-Гърция, Германия, Белгия. Пианист на хора от 2003г. до настоящия момент е Божена Иванова. Диригент е Мина Влайкова.

КОНКУРСИ

Конкурс за изработване на Валентинка

Конкурсът е за естетическо оформление на картичка (любовно послание) или фотография – за ученици от всяка възраст. Посветен е на Деня на влюбените 14 февруари – Св. Валентин. Няма ограничение за техниката на изпълнение, като основно се търси оригиналност на идеята.

Конкурс – рецитал „За да я има България“

Конкурс – рецитал „За да я има България“ е конкурс за индивидуални изпълнители на произведения от български автори. Той е посветен на националния празник 3 Март. Оценяването се извършва в две направления:
- Възрожденска поезия – автори и произведения или откъси от произведения от периода на българското Възраждане.
- Българска поезия – автори и произведения или откъси от произведения изключващи горния период.
За всяко от направленията има отделно класиране.

Конкурс за снимка и рисунка посветен на
Международния ден на водата – 22 март

Целта на конкурса е от една страна да развие таланта, въображението, уменията на младите творци, а от друга да осмисли значението на водата в и за живота на ПЛАНЕТАТА. Всеки от участниците трябва да изрази своя позиция, мисли и чувства върху темата, което се определя ежегодно от комисията по екология на ООН.

Конкурс „Златната метла“

Представлява общоградска кампания за почистване на зоните в и около училищата в град Русе. Инициативата се провежда през месец април и има за цел да направи младите хора съпричастни към чистотата в училищата и града. Задачата за учениците от всяко учебно заведение е да почистят зоната на училището си и прилежащите райони около него. Кампанията протича традиционно в рамките на няколко дни. Провежда се и журиране от страна на организаторите през този период – след предварителна заявка за ден на почистването.

„Моето любимо място в Русе”

Фотоконкурс „Моето любимо място в Русе” се провежда през месец май. Той цели да покаже любовта и уважението на младите хора към родния град. Участвайки всеки  ще покаже гордоста, удовлетвореността и необходимостта от красивите, приятни и любими места в Русе. Всяко едно заснето местенце  в града означава, че е впечатлило и заинтигувало някого. В конкурса могат да вземат участие младежи в 2 възрастови групи:

Първа възрастова група: от 1 до 8 клас
Втора възрастова група: от 9 до 12 клас

Конкурс „Моят малък свят“

Конкурс „Моят малък свят“ -посветен на Деня на детето – 1 юни. Целта на конкурса е да се изявят децата на България и разкрият своите фантазии и чувство за цвят, да се почерпи опит и обогати фантазията на децата от различното интерпретиране на темата, която се променя ежегодно. Право на участие имат всички на възраст от 9 до 18 год. В своите рисунки трябва да развихрят въображението си и да ни представят това, което ги вълнува. Всеки участник може да изпрати не повече от две рисунки, без паспарту. Разрешава се използването на всякаква графична и живописна техника.

 

Общински Младежки дом Русе 
гр. Русе, 
ул. „Райко Даскалов” № 2А
Директор : Красимира Николаева
тел. 082 / 834 859; 082 / 834 723; 0879 933370
Е-mail: yc.ruse@gmail.com

КМЕТ

Снимка на Пламен Стоилов в кабинета

Пламен Стоилов

ВРЕМЕТО

Радио Русе

www.cem.bg

Банер - Аз, градът Банер Лимес Банер - Проект  Банер - Общинско предприятие   Банер - Проект БЕКА Банер - превантивно информационен център - РусеБанер - Местна комисия за борба с трафика на хора гр. Русе Банер - Икономически портал Банер - Общински пазари Банер - комисия за защита от дискриминацияБанер SOLVIT  Банер ОП Паркстрой Банер - Решение за по-добър живот